Heb je recht op terugbetaling?

Bij bepaalde problemen of stoornissen heb je recht op terugbetaling via je ziekenfonds. Om die terugbetaling te krijgen moeten een aantal stappen doorlopen worden voor de therapie kan opgestart worden. Afwijkingen op deze procedure zijn in bepaalde gevallen ook mogelijk of noodzakelijk, maar deze zullen individueel besproken worden.

1. Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we na waar de problemen juist liggen om zo naar de correcte arts door te verwijzen.

2. Eerste voorschrift arts

Op basis van het intakegesprek kan er bepaald worden van welke arts een voorschrift nodig is (bv. NKO, pediater, orthodontist, ...). Met dit voorschrift kunnen er in de volgende stap testen afgenomen worden.

3. Afname testen

Afhankelijk van de problematiek nemen we de gepaste testen af. Indien uit de testen blijkt dat er een grote achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten aanwezig is, heb je in principe recht op terugbetaling door het RIZIV. Indien er een kleinere achterstand aanwezig is, kan er ook een beroep gedaan worden op de aanvullende verzekering (afhankelijk van de mutualiteit).

4. Tweede voorschrift arts

Tenslotte is er een voorschrift nodig om de therapie op te starten. Ook hier mag niet zomaar elke arts de therapie voorschrijven. Dit is afhankelijk van de problematiek. Zodra dit voorschrift aanwezig is, kan de therapie opgestart worden.

Welke terugbetalingen voor behandelingen zijn er?

TherapieHonorariumTerugbetaling
Aanvangsbilan (vóór het begin de behandeling)€ 33,16€ 25,66
Evolutiebilan (in de loop van de behandeling)€ 47,27€ 36,27
Individuele zitting (30 minuten) op school€ 27,36€ 21,36
Individuele zitting (30 minuten) buiten de school€ 28,33€ 22,83
Individuele zitting (60 minuten)€ 56,89€ 45,89

Veel gestelde vragen

Alle logopedisten bij Sareni zijn geconventioneerd en hanteren de tarieven vastgelegd door het RIZIV.

Op dit moment is er een wachtlijst.

Indien de patiënt zich niet kan verplaatsen, is logopedie aan huis mogelijk. Er wordt hierbij echter wel een verplaatsingskost aangerekend.

//sareni.be/wp-content/uploads/2017/08/omgekeerd-logo-sareni-mechelen.png